1. 10. 2010.

PALAČINKE

Palačinke u prelivu od kisele pavlake

Potrebno je (za 15-tak palačinki)

3 jaja
prstohvat soli
2 šolje brašna
malo ulja odprilike 1-1,5 kašika
1 šolja mleka
1 šolja vode

džem za fil:
Tri dobre kašike džema razrediti sa vodom u šolji.Sipati vode tek toliko da malo pokrije džem.Umutiti da se ujednači .Ne brinite ako ostaju gromuljice džema,poješće se!

Preliv:
1 pavlaka
4 kašike šećera
nepuna šoljica jogurta

Umutite testo za palačinke služeći se ručnom mutilicom. Jaja, so i ulje umešajte sa pola šolje brašna i postepeno dodavajte mleko.Kako se masa ujednačava dok je mutitite,što znači da nema ugrušaka brašna, tako dodajete postepeno brašno i mleko.Na kraju ćete dobiti lepo glatko testo.Sada treba to testo da razredite vodom .Dodajte pripremljenu šolju vode ,umutite i testo je spremno.
Dok čekate da se teflonski tiganj srednje veličine zagreje, testo će taman malo «odmoriti», a vi razmislite da li da malo nauljite tiganj.Ako je tiganj stariji moguće je da će se testo lepiti, pa ne bi bilo loše da za prvu palačinku sipate kap-dve ulja. Ako je teflon dobar i noviji, ova smesa se neće ni malo lepiti.
Odredite prema obimu vašeg tiganja koliko ćete sipati testa za jednu palačinku. Palačinke su lepe samo onda kad su tanke i kad nisu masne.
Ne dozvolite da palačinke imaju crne tufne po sebi, smanjujte temperaturu kako bi dok se peku ostale lepe i svetle boje.
Gotove palačinke slažite na jedan tanjir.
Pripremite džem za fil.U jednu šolju sipajte dobre tri kašike džema i toliko vode tek da prekrije džem.Umutite i svaku palačimku premažite, bez preterivanja,ovim filom.Savijte tanke rolnicepalačinki.Slažite ih u  posudu koja , poželjno je,  ima poklopac.Kad složite prvi red prelijte palačinke filom od pavlake.
Ovaj fil se pravi tako što čašu pavlake umutite sa 4 kašike šećera i šoljicom jogurta.Mutite da dobijete fil koji se lepo razmazuje i ima gustinu testa za uštipke.
Nastavite sa filovanjem palačinki sve dok ne potrošite materijal.
Možda vam ostane malo fila, pa ih iskoristite za serviranje tako što ćete svaku palačinku presečenu na pola preliti sa malo džema i sa malo pavlake.








2 коментара:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...